Ölçüm ve Tartı Aletleri

ÖLÇÜ VE TARTI ALETi KULLANAN MÜKELLEFLERİN DİKKATİNE

KANUNİ ZORUNLULUKLAR
Ölçü ve tartı işlemlerinde kullanılan her türlü Elektronik, ibreli, mekanik teraziler, kantar, baskül, metre, litre, gram ve kilogram’lar muayene ve damgalama işlemine tabidir. Bilim  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilk muayenesi yapılarak damgalanan ve satışa sunulan terazileri kullanabilir. İlk muayene damgası bulunmayan ölçü tartı aletlerini almak, satmak, kullanmak ve işyerinde bulundurmak yasaktır. Arızalı ölçü ve tartı aletleri, Ölçüler ve Ayar Biriminden tamir izin formu almadan teraziler tamir ettirilemez. Ölçü ve tartı aletlerinin damgaları ölçü ayar memurları dışında hiç kimse tarafından sökülemez takılamaz ve müdahale edilemez. Ölçü tartı aletleri bozulduğunda veya damga teli koptuğunda aynı gün içinde Ölçüler ve Ayar Birirmine müracaat edilmek zorundadı r. Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin yaptırılması, damgalattırılması ve damgalarının muhafaza edilmesi o anki kullanıcıya aittir. Sabit esnaflar yetkilendirilmiş firmalara, pazarcı esnafı bağlı bulunduğu en yakın belediyeye müracaat edebilir.
MUAYENE İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER
Esnafımız kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin her iki yılda bir 1 Ocak – 29 Şubat 20178 tarihleri arasında Belediyemiz Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermek zorundadır. Beyannamesi verilecek olan terazilerin “Cinsi, Kapasitesi, Seri Numarası, Markası ve beyanda istenen teknik özellikleri” bilinmek zorundadır. Beyannamesi verilmiş olan ölçü ve tartı aletleri ölçüler ayar birimince bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapılmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilecektir. Randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tartı aletlerinin muayeneleri yapılmayacaktır.
CEZAİ İŞLEMLER
Yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf hakkında 01 Mart 2017 tarihinden itibaren 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin ilgili fıkraları gereğince (2016 Yılı için 1.767.00TL ) para cezası ile birlikte Çivril  Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Kabahatler Talimatnamesi hükümlerine istinaden Belediye Encümenince (2018 Yılı İçin) 259.00TL para cezası uygulanarak ölçü tartı aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirilecektir. Yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf için Türk Ceza Kanunu hükümlerince hapis cezası yaptırımları da yer almaktadır.
İLETİŞİM İÇİN
İletişim hizmeti alabilmek için 0532 501 35 74nolu telefondan Ölçü Ayar Memuru Ünal KOCAKAPLAN’ı arayabilirsiniz. Cezai bir durumla karşılaşıp mağdur olmamanız için yukarıda belirtilen hususlara uyulmasını rica eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.

ADRES: Çarşı Mahallesi Uşak Caddesi No:2 ÇİVRİL / DENİZLİ

08.02.2018 08:38